Профилактика на климатика

профилактика на климатик

Климатикът в колата е екстра, от която няма отказване, след като е пробвана веднъж. За жалост, климатичната система невинаги работи както трябва. Отговорност на водача да я проверява и поддържа.

Кога се нуждаем от профилактика на климатика?

Отговорът е много лесен – когато при пуснат климатик не усещате студен поток от въздух.

Това може да се дължи на повреда в климатичния компресор, на теч на фреон по тръби или маркучи и други причини. Тези повреди трябва да бъдат проверени и оправени. Системата с фреон не може да се поправя в домашни условия, затова е нужно да се обърнете към сервиз, предлагащ тази услуга.

След профилактика на климатика със специална машина, се установява къде е проблемът. Той най-често е изтекъл фреон, което пречи на системата да създава студена струя. При ниски нива на фреона, той се източва и се зарежда отново, защото никога не се знае колко точно фреон има в системата.

При необходимост в системата с вкарва оцветяващ реагент, който да покаже за наличието на теч от маркучи и снадки. Те се оцветяват и мястото е локализирано. Тогава дефектният маркуч или свръзка биват подменени.

В някои случаи обаче самият компресор на климатика е проблемен и се налага неговата смяна. След смяната системата се пълни отново с фреон.

Има и специфични проблеми свързани с неприятна миризма след използване на климатика в автомобила. Те се дължат на микроорганизми, които се задържат в системата. Тук е необходимо почистване на цялата система в сервиз чрез използване на специален вид машина или аерозоли, които могат да се закупят от магазин за автомобилни части.

Полезно за автомобила