Правилна стойка

правилна стойка

Да стоим правилно зад волана и да имаме правилна стойка, когато шофираме, не само ни спестява болки и схващания при по-продължителни пътувания и престои, а и може да ни помогне да реагираме по-бързо при опасна пътна ситуация. Ако стойката ни е неправилна, ще започнем да изпитваме значително по-голяма умора, възможно е да се появят болки в областта на гърба, кръста и краката, а също така и контролът ни върху автомобила намалява значително.

Много начинаещи шофьори правят грешката да стоят твърде близо до волана, като така нямат възможност да завият рязко, ако срещнат опасност на пътя. Друга често срещана грешка е стоенето на голямо разстояние от волана и педалите – така постоянното протягане изтощава, създава болки и също пречи на възможността за реакция.

Разбира се, за всеки човек си има индивидуална правилна стойка и позиция, но тя най-често е с ръце, сгънати между 90 и 120 градуса и крака, ненаклонени настрани, стигащи лесно педалите. Облегалката също трябва да е изправена между 90 и 100 градуса, за да имате оптимална видимост към всяка част на колата. Често подценявана, правилната позиция може да ви помогне в опасна ситуация, а и да ви предпази от умора и проблеми с тялото.

Полезно за автомобила