Предно или задно задвижване

предно или задно задвижване

Предно или задно задвижване?

Въпрос, по който водачите спорят от десетилетия. Всеки вид предаване има както плюсове, така и минуси. Решението кое от двете е по-добро е всъщност персонално. Предно или задно задвижване е въпрос на вкус. Това важи за всеки според неговите нужди и изисквания към автомобила.

Тук ще разгледаме двата най-разпространени вида предно и задно задвижване. (FF) Предно разположен двигател и предно предаване. (FR) И предно разположен двигател и задно задвижване.

Най-често по-евтините и по-опростените модели са с предно предаване. Тази конструкция се налага през седемдесетте години на миналия век. По-икономично е, по-евтино за поддръжка и позволява по-компактни размери. Задвижващият тракт от двигател и скоростна кутия е едно цяло. Самата конструкция е по-лека. От там и разходът на гориво е по-малък. Липсва кардан, който да отвежда движението към задните колела. Няма и тунел в пода за кардана. Оттам и мястото в купето е повече за пътниците.

Премиум марките обаче залагат на задното предаване. По-добро сцепление при по-голяма мощност. По-добро разпределение на тежестта на купето. По-добро управление поради липсата на натиск от предаването на въртящ момент върху предната ос. Затова и комфортът е по-голям. А възможността за поднасяне при подаване на газ в лоши условия поражда противоречиви мнения. За някои е удоволствие, а за други причина да се откажат от задното предаване.

Полезно за автомобила