Какво е моторче за празен ход

моторче за празен ход

Какво точно е стъпковото моторче за празен ход?

Съпковото моторче или още вентил за управление на въздушния поток – idle air control valve/actuator – IAC – контролира потока на въздуха в дроселовата клапа, което гарантира, че двигателя не пада под минималните за него необходими обороти. Оттам и наименованието стъпково моторче за празен ход.

Задвижването на това устройство е с електрическо управление, което получава сигнали от компютъра за управление на двигателя на автомобила (ECU). Задвижването е монтирано така, че или да заобикаля дросела, или да задейства директно клапана на дроселовата клапа. Задвижващият механизъм се състои от линеен сервомотор на серводвигателя, който управлява бутало, което променя въздушния поток през тялото на дросела. Положението на сервомотора и следователно количеството въздушен байпас се контролира цифрово от ECU – то на двигателя. Това позволява постоянната скорост на двигателя да се поддържа постоянна. Линейният сервоприемник най-често е комбинация от постоянен двигател, водещ винт и цифров оптичен енкодер.

При празен ход на двигателя дросела е почти в затворено положение – не пропуска въздух, а съпковият мотор прави точно това – регулира оборотите на празен ход чрез пропускане необходимия въздух.

При автомобилите с директно впръскване той напълно с електронно управление. В автомобили с карбуратори се използва подобно устройство, известно като механизъм за управление на оборотите на празен ход.

моторче за празен ход

По същество няма разлика в ефективността между техниката за заобикаляне на дросела и работата на самия дросел. IAC позволява на ECU да поддържа минимални обороти, независимо от промените в натоварването на двигателя, понякога наричани функция за предотвратяване на гасненето.

По този начин водачът може по-лесно да премести автомобила от покой, като просто освободи съединителя (ръчна трансмисия) или спирачката (автоматична скоростна кутия), без да се налага едновременно да натиска газта.

Въпреки, че се очаква стъпковото моторче за празен ход IAC да издържи живота на автомобила, различни причини могат да причинят преждевременният му отказ или неизправност. Най-често срещаният проблем е частично или пълно задръстване на задвижването (поради замърсяване / прах или дори масло) и тогава то не може да бъде контролирано плавно.

Резултатът е двигател, който не успява да поддържа оборотите на празен ход и често изгасва. Заседнал задействащ механизъм може да се освободи като просто го почистите. Но задействащият механизъм, който е спрял да работи поради повреда в сервомотора, ще се нуждае от подмяна с ново моторче.

Други такива проблеми може да са прекалено високи или ниски обороти на празен ход, както и неравномерни обороти – падат и се вдигат без причина.

Във всеки случай неизправността на тази система на автомобила е главният виновник и е необходимо да й се обърне нужното внимание от специалист.

Използването на автомобилна диагностика с показване на живи данни от автомобила ще помогне за отстраняването на този досаден проблем

Устройство на автомобила