Митове за електрическите автомобили

митове за електрическите автомобили

5 митове за електрическите автомобили!

Все по-често чуваме, виждаме и срещане електрически автомобили, както по улиците, така и по телевизия, реклами и интернет. Тези сравнително наскоро навлезли в България в масова употреба електрически превозни средства (накратко EV), все още не са толкова познати на средностатистическия българин. И както е с всяка иновация, хората имат съмнения и си създават грешни вярвания.

Тук ще споменем и обясним 5 митове за електрическите автомобили:

  1. Поддръжката на EV е по-скъпа – всъщност истината е, че само покупката на електрически автомобил е по-скъпа. Оттам нататък има редица облекчения: данъчни, безплатно паркиране, липса на смяна на масло, ремъци, свещи и други консумативи. Дори зареждането излиза по-евтино от това на обикновен автомобил с ДВГ.
  2. Батерията не издържа достатъчно – това е проблем, който е отстранен. Дори до такава степен, че максималният пробег на някои EV е по-голям от този на обикновените автомобили.
  3. Зареждането отнема много време – отново проблем, но от миналия век. В наши дни има множество зарядни станции (макар и не достатъчно), с които можете да заредите батерията до максималния ѝ капацитет в рамките на няколко часа, което изобщо не е много.
  4. EV са подходящи само за града – когато не са имали достатъчно голям максимален пробег, ,,електричките” са се смятали единствено за градски коли, но както вече споменахме, че това не е така.
  5. Батерията има живот само няколко години – в зависимост от интензивността на използването и изминатите километри, батериите издържат средно между 8 и 10 години преди да се наложи да бъдат заменени. Макар, че в днешно време вече има фирми, които може да подменят само дефектиралия пакет.

А състоянието на живота на батерията, може да се провери и чрез автодиагностика.

Полезно за автомобила