Зимни гуми на автомобила

зимни гуми на автомобила

Кога да поставим зимни гуми на автомобила?

Този въпрос винаги става актуален сред водачите, когато средните температури паднат под 7 градуса по това време на годината.

От законова гледна точка, карането със зимни гуми не е задължително. Но отново законът гласи следното – между 15 ноември и 1 март всеки водач трябва да управлява автомобила си или с гуми, предазначени за шофиране в зимни условия. Или с такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм.

Иначе казано, законът не ни задължава непременно да се екипираме със зимни гуми на автомобила – всичко зависи от дълбочината на протектора.

Някои водачи разчитат на всесезонни гуми, но ако климатът във вашия град предвещава повече снежни дни, се препоръчват зимните гуми за осигуряване на максимална сигурност.

Кое прави зимните гуми толкова ефективни при снежни условия?

Отговорът се крие в техния протектор и множеството малки ламели, които правят поведението на автомобила далеч по-сигурно и предвидимо в зимните месеци.

При ниски температури летните и всесезонни гуми се втвърдяват. Това прави ефективността им при сцепление с повърхността далеч по-ниска. Без значение от пътните условия, зимните гуми увеличават сигурността на водачите при температури под 7 градуса по Целзий.

Важно! Не забравяйте да проверявате редовно налягането на гумите си, защото то започва да се губи при понижаване на температурите.

Полезно за автомобила