Запотяване на стъклата

запотяване на стъклата

Често в студените месеци се случва стъклата на автомобила да се запотяват или замъгляват. Това запотяване на стъклата се дължи на разликата между температурите в купето и навън. Когато влезем в автомобила, дишайки, отделяме топлина и влагата кондензира на стъклата. Това значи, че колкото повече хора има в автомобила, толкова по-бързо и повече ще бъдат запотени стъклата.

Едно от решенията на проблема със запотяване на стъклата е да включите отоплението на автомобила на висока степен. Важно е въздухът да идва отвън, а не да циркулира само в купето, защото въздухът в купето вече е наситен с влага. Въпреки че това най-често става при студен двигател и трябва да се изчака, докато започне да духа топло, дори и студеният въздух ще помогне.

Има няколко трика, които също биха ви помогнали да предотвратите запотяването.

Един от тях е да държите влагоабсорбатор в автомобила – той ще поглъща голяма част от влагата и ще намали ефекта върху стъклата. Подобна работа може да свършат и кристали от котешка тоалетна (колкото и странно да звучи). Можете да откриете и препарати против запотяване, които вършат работа, но можете и просто да нанесете пяна за бръснене по стъклата от вътрешната страна и да я избършете – върши същата работа.

Полезно за автомобила