Заплахата от воден удар

Заплахата от воден удар е реалност в България. Тук често се случва след дълъг и проливен дъжд да се събира вода на пътя. Тя образува мини езера по улици и булеварди. Всичко това представлява реална опасност за водачите на автомобили.

Как обаче да се справим със заплахата от воден удар, ако не можем да изчакаме отичането на водата?

Има няколко трика и неписани правила за опасностите, които трябва да знаете.

На първо място трябва да споменем въздушния филтър, т.е. мястото, откъдето “диша” колата ви. Ако това място се намира в по-високата част, това е добре, но ако е на ниско и лесно би влязла вода, не трябва да рискувате.

Ако колата се ,,нагълта” с вода, тя влиза в двигателя и в цилиндрите. Тогава се случва т. нар. воден удар. В най-общия случай автомобилът е за основен ремонт на двигателя. Тогава трябва да се прецени дали има смисъл да се ремонтира.

Другият проблем е с многото електроника на съвременните автомобили. Водата прониква в конекторите и кабелите и може да доведе до корозия. Тя е много трудна за отстраняване. Освен това и води до множество странни, но непостоянно появяващи се проблеми. Макар и кутията с предпазителите да е защитена, тя също може да пострада.

А освен в двигателя, вода може да влезе и в скоростна кутия, диференциала и други части и така да доведе до множество неприятности.

Опасност се крие и в това да влезе вода в купето. И макар това да звучи най-приемливо от всичко останало, интериорът трудно може да бъде изсушен. Най-често остават неприятна миризма, мухъл и наранени материали.

В обобщение можем да кажем, че ако не търпи отлагане, може да поемете риска да преминете през висока вода. Но ако имате възможност да го избегнете – по-добре да не поемате риска, защото със сигурност ще имате проблеми след това.

Полезно за автомобила