Какво са OEM резервни части

oem резервни части

ОЕМ резервни части

OEM (original equipment manufacturer) резервни части, консумативи и аксесоари са тези, които се произвеждат с оборудване от концерна-производител.

Или по-просто – части, за които се използват същите материали, технологии и компоненти от същия производител.

Често са наричани оригинални части, което не е правилно. Оригиналните части са тези, които са инсталирани на даден автомобил още при производството му. Разликата между OEM резервни части и аналозите им (тези, които се произвеждат от други компании, но с лиценз) е в това, че OEM частите са по-скъпи, но по-качествени и често се намират по-трудно от останалите.

Всъщност има смисъл от закупуването на OEM части, защото с тях винаги идва гаранция за качество и дълга експлоатация. Освен това, купувайки по-скъпи части от производителя, пазарната цена на автомобила спада с по-малко и с по-бавни темпове.

Ако търсите надеждност, сигурност и по-дълъг живот за вашият автомобил, то е по-добре да търсите OEM части и консумативи. Един от минусите е, че се намират трудно. А и времето за доставка може да варира доста според наличностите.

Афтърмаркет части

Афтърмаркет резервните части може да струват по-малко първоначално, но минусите от използването им далеч надхвърлят всякакви първоначални спестявания. С OEM части получавате:

  • Качество: Една от причините резервните части да бъдат по-евтини е, че не винаги са изработени от същите висококачествени материали като OEM частите. Тези некачествени материали могат да доведат до повреда на резервните части и да отричат ​​всички първоначални спестявания, които водачът може да е направил.
  • Производителност: OEM частите на са проектирани специално за вашата марка и модел. Това им позволява да осигурят оптимална съвместимост и производителност, така че вашият автомобил да работи най-добре.
  • Избор: С толкова много резервни части, наводняващи пазара, може да има огромен и често объркващ избор, ако се опитвате да пазарувате сами.
  • Гаранция на превозното средство: Ако шофирате нов автомобил, който все още е в гаранция, използването на афтърмаркет резервни части във вашия автомобил може да анулира гаранционното покритие.
Полезно за автомобила