Тампоните на двигателя и скоростната кутия

тампоните на двигателя

Ролите на тампоните на двигателя и скоростната кутия са две – да ги държат прикрепени към купето и да ,,поглъщат” вибрациите при работата им.

Най-често тампоните са съставени от метална рамка (корпус) с твърда гума по средата. Тампоните са важен елемент и не трябва да се пренебрегва тяхната смяна.

Смяната на тампоните ще бъде предвещана с ясни признаци, които не могат да се объркат. Един от тях е силно трептене на двигателя. Както на място, така и в движение, особено при подаване на газ или рязко натискане на спирачка. Възможно е дори двигателят да се отмести в дадена посока (зависи от разположението на тампона) или да се чуват звуци от удряне в друга част в двигателния отсек.

Най-често тампоните са 2 или 3 на двигателя и 2 на скоростната кутия и е желателно при смяна да се сменят всички, защото само така работата им ще се запази в нормите.

Има и видове тампони, чието състояние може да бъде проверено чрез автодиагностика.

Самоинициативното сменяне на тампоните не е желателно, поради неприятното им разположение и трудния достъп до тях. За смяната е добре да се доверите на професионалисти.

Полезно за автомобила