Спирачките в автомобила

спирачките в автомобила

Спирачките в автомобила са може би най-важната от всички системи за сигурност. До голяма степен от тях зависи безопасността на водача и пътниците, както и на околните участници в движението. Затова не трябва да се правят компромиси в никакво отношение.

Как да разберем, че дисковете и накладките са износени?

Най-лесно можем да усетим времето за смяна по т.нар. празен ход на педала на спирачката. Колкото по-голям става, толкова по-износени са елементите на системата. Често се случва да чуем свистене и скърцане от триенето между диска и накладките, както и занасяне на автомобила при спиране. Това са знаци, предвещаващи, че е време за подмяна на спирачките в автомобила.

Има няколко важни момента при смяната на дискове и накладки.

Всеки диск има по 2 накладки, които го притискат. По принцип те се износват равномерно, но при неправилно монтиране или дефект в спирачния апарат е възможно и неравномерно износване. Въпреки това, задължително се сменят двете накладки, както и двата диска (отпред или отзад).

Няма единичен, чиято смяна може да се направи самостоятелно – винаги по двойки.

Избора на марка за дискове и накладки е воден от лични предпочитания.

Някои залагат само на оригиналното качество в официалния сервиз. Други не искат да плащат скъпо за тях и избират доказани марка на пазара. А за някои нужди, отговорът е в решения идващи директно от моторните спортове.

Във всеки един случай обаче, смяната не трябва да се неглижира, защото от нея зависи човешки живот. Вашият, на пътниците в автомобила ви или на другите участници в движението.

Полезно за автомобила