Реглаж на автомобила

реглаж на автомобила

Кога се прави реглаж на автомобила? Доста от начинаещите, но също и от опитните водачи на автомобили, не знаят кога точно трябва да се прави. Реглаж на автомобила означава проверка и настройка на сходимостта на предницата и задницата.

Дори по този въпрос има митове и легенди – някои казват, че трябва геометрията да бъде регулирана след всяка смяна на гумите. Други казват на определени километри, а трети: само ако колата ,,дърпа” на някоя страна.

Но кого да послушаме и каква е истината обаче?

Истината е, че неправилната геометрия винаги се ,,издава” сама! Резултат от нея може да бъде неравномерно износване на грайфера на гумите, отклоняване наляво или надясно, изметнат настрани волан при движение напред и други.

Ако забележите някой от тези проблеми по автомобила си, то е добре да посетите сервиз. Там могат да се погрижат за всеки наклон, градус и изменение по геометрията.

Причините, които могат да доведат до горепосочените проблеми, са преминаване през голяма дупка, бордюр или друг обект, който вреди на окачването.

Препоръчително е да се прави реглаж и при смяна на носачи, щанги, втулки и други части по окачването. Така ще е сигурно, че те ще функционират правилно.

Все пак, понякога когато забележим проблема, вече е късно. Затова е добре геометрията да се регулира профилактично.

Полезно за автомобила