Разсейването зад волана

разсейването зад волана

Колко опасно е разсейването зад волана наистина?

В практиката можем да разграничим 3 вида разсейване по време на шофиране. Ментално, зрително и ръчно. До една степен те се припокриват, но имат разлики при разсейването зад волана помежду им. Затова не трябва да го подценяваме.

Първият вид е менталното разсейване – то се случва най-често, когато докато шофираме. Мислим за лични, професионални или други проблеми и събития. Така управлението на автомобила става механично и рутинно. Можем да изпуснем важен и опасен момент, при който не бихме могли да реагираме.

Вторият вид е зрително – случва се, когато гледаме нещо около пътя или пасажера до нас. Така също има голяма възможност да изпуснем важен момент от пътната обстановка и да нямаме адекватна реакция.

Третият вид е ръчното разсейване и го правим, когато сменяме станцията на радиото, пием кафе или се опитваме да намерим нещо в чанта, оставяйки с една ръка на волана. Това може да е и в резултат на липса на правилна стойка при шофиране.

Според световна статистика, за 2020 г. най-честата причина за ПТП и други опасни ситуации на пътя са смартфоните, а те включват и трите вида разсейване. Когато си отвличаме вниманието дори само за 2-3 секунди, движейки се с висока скорост, изминаваме над 100 метра, без да знаем какво се случва около нас, а инцидентите стават за по-малко от секунда.

С минимални или никакви разсейвания правим пътуването по пътищата по-безопасно както за нас, така и за околните. Запазваме концентрация, която е жизнено важна и следим реалното състояние на обстановката на пътя. В определени ситуации, това е разликата между възможност за пътно транспортно произшествие или липсата на такова. Не го подценявайте!

Полезно за автомобила