Подгряване на автомобила

подгряване на автомобила

Подгряване на автомобила и има ли смисъл от него в студените месеци на годината?

През зимата някои хора смятат за необходимо да загряват двигателя на колата си, като я пускат да работи на празен ход. От подгряване на автомобила обаче вече няма смисъл, особено при сегашните двигатели, оборудвани с електронно впръскване на гориво. Напротив, това може да доведе до увеличен и абсолютно ненужен разход на гориво. Съвременните модели дори изписват съобщения на дисплея, че не се препоръчва стоенето на едно място след стартиране на двигателя.

Всъщност не само работа на празен ход е потенциално вредна за околната среда. Това може да доведе и до механични проблеми. Никой не обича да седи и шофира в студена кола. Процесът на загряване на колата не удължава живота на вашия двигател. Всъщност загряването на място го намалява, като отстранява маслото от цилиндрите и буталата на двигателя. Това и пречи на оптималното смазване.

Така че в крайна сметка няма полза от предварително загряване на съвременните модели автомобили. Вече екстрите като подгряване на седалки не са скъпи. А можете да поръчате и подгряване на волан и челно стъкло. В някои модели дори и подгряване на подлакътника!

Повечето от произведените през последните години дизелови автомобили имат и печка.

При електрическите автомобили пък можете да стартирате подгряването през приложение докато се зареждат.

И ако все пак държите на подгряване, то загряването на празен ход трябва да е за не повече от 30 секунди.
Реално двигателят загрява по-бързо, когато всъщност шофирате колата си.

Полезно за автомобила