Подготовка за зимата

подготовка за зимата

Подготовка за зимата и за студената част на годината се започва още през ноември с монтирането на зимни гуми. Желателно е те да се слагат, когато започва да вали по-често и температурите спадат. Но все пак не трябва да се чака последния момент и падането на снега. Зимните гуми правят сцеплението на мокра настилка по-добро и спирачния път много по-малък.

Следващата важна част при подготовка за зимата е акумулаторът. Той трябва да се провери, защото при по-ниски температури батерията се разрежда. Стига се и до неприятни моменти с неуспешни опити за стартиране на автомобила. При необходимост, акумулаторът трябва да се зареди или да бъде заменен с нов.

Преди най-големия спад на температурите е задължителна и проверката на нивото на антифриза. А ако през зимата използвате вода за охлаждаща течност, то тя трябва да се източи и да бъде заменена с незамръзваща течност. Също толкова важна е и зимната течност за чистачки – не бива в никакъв случай да се пренебрегва.

При по-сериозни зимни условия всеки шофьор трябва да носи допълнителни аксесоари в автомобила. Това са вериги за сняг, лопата, четка или стъргало за лед, кабели за подаване на ток, както и ръкавици, в случай на нужда от почистване на сняг по и около автомобила. Задължителни са още наличието на вода, малко твърда храна и фенерче.

Добра идея при зимни условия е да не се пътува с малко гориво. По-добре заредете преди тръгване повечко!

Полезно за автомобила