Подготовката за студената част на годината започва още през ноември с монтирането на зимни гуми. Желателно е те да се слагат, когато започва да вали по-често и температурите спадат, но не трябва да се чака падането на снега. Зимните гуми правят сцеплението на мокра настилка по-добро и спирачния път много по-малък.
Следващата важна част е акумулаторът. Той трябва да се провери, защото при по-ниски температури батерията се разрежда и се стига до неприятни моменти с неуспешни опити за стартиране на автомобила. При необходимост, акумулаторът трябва да се зареди или да бъде заменен с нов.
Преди най-големия спад на температурите е задължителна и проверката на нивото на антифриза. А ако през зимата използвате вода за охлаждаща течност, то тя трябва да се източи и да бъде заменена с незамръзваща течност. Също толкова важна е и зимната течност за чистачки – не бива в никакъв случай да се пренебрегва.
При по-сериозни зимни условия всеки шофьор трябва да носи допълнителни аксесоари в автомобила – това са вериги за сняг, лопата, четка или стъргало за лед, кабели за подаване на ток, както и ръкавици, в случай на нужда от почистване на сняг по и около автомобила.
Полезно за автомобила