Налягането на гумите играе много важна роля в използването на автомобила. То трябва да се следи редовно, защото ако е твърде ниско или твърде високо, разходът се увеличава, управлението се влошава (колата ,,дърпа” наляво или дясно) и самите гуми се износват неравномерно и с по-бързи темпове.
Много начинаещи водачи нямат навика да проверяват гумите на автомобила, който шофират. Това е практика, която трябва да бъде изградена с времето и да остане завинаги. Разбира се, много от новите автомобили имат системи, с които можем да видим налягането на гумите във всеки един момент.
Но как можем да определим налягането без такава система?
На външен вид и с просто око е трудно да се прецени дали гумата е с ниско, или с високо налягане. Затова най-точни резултати можем да получим от компресорите за гуми – има ги на почти всички бензиностанции. Желателно е поне веднъж в седмицата да проверяваме нивото на налягането и да го поддържаме в препоръчителните за размера на гумите норми. Лесна и бърза, но значително важна процедура, на която трябва да обръщаме внимание.
Полезно за автомобила