Налягане в гумите

налягане в гумите

Налягане в гумите е важна величина при използването на автомобила. То трябва да се следи редовно. Ако е твърде ниско или твърде високо, разходът се увеличава, управлението се влошава (колата ,,дърпа” наляво или дясно) и самите гуми се износват неравномерно и с по-бързи темпове.

Много начинаещи водачи нямат навика да проверяват налягане в гумите на автомобила, който шофират. Това е практика, която трябва да бъде изградена с времето и да остане завинаги. Разбира се, много от новите автомобили имат системи, с които можем да видим налягането на гумите във всеки един момент.

Има два стандарта за налягане в гумите. Европейски, при който налягането се мери в атмосфери (Bar) и американски, при който се мери в паунда на квадратен инч (PSI).

Но как можем да определим налягането без такава система?

На външен вид и с просто око е трудно да се прецени дали гумата е с ниско, или с високо налягане. Затова най-точни резултати можем да получим от компресорите за гуми – има ги на почти всички бензиностанции.

Желателно е поне веднъж в седмицата да проверяваме нивото на налягането и да го поддържаме в препоръчителните за размера на гумите норми. Лесна и бърза, но значително важна процедура, на която трябва да обръщаме внимание.

Полезно за автомобила