Маслото в скоростната кутия

маслото в скоростната кутия

Дори неопитните водачи знаят колко е важна редовната смяна на маслото в двигателя. Тя не трябва да бъде пренебрегвана или отлагана. Много по-малък е броят на тези, които се замислят за маслото в скоростната кутия. А то също не бива да се пренебрегва.

Добре е да се следят интервалите на обслужване на кутиите, защото те, както двигателите, работят ,,под напрежение”. Това включва висока температура, прах, а понякога дори и вода.

В условията на висока външна температура и интензивно градско шофиране, температурата в скоростната кутия може да достигне над 100-110 градуса. А, това е което съкращава живота на маслото. Затова се налага стриктно следене и обслужване на кутията. Така ще се предотвратят евентуални проблеми.

Една от най-често използваните от VAG автоматични скоростни кутии е ACK ZF и има препоръчителен от производителя интервал. Той е между 60 и 120 хиляди километра, в зависимост от начина на каране и експлоатация. S-Tronic кутиите имат интервал от 60 хиляди километра на хидравличните части и 120 хиляди на механичните. DSG – между 40 и 60 хиляди.

Важна част от обслужването на кутиите е съобразяването с предписанията и препоръките на производителя, както и използването на оригинални части и масло.

И макар производителите на автомобили да твърдят, че скоростната кутия е необслужваема, то самите производители на скоростни кутии като ZF, AISIN, Getrag или Jatco имат предписани километри, при които се налага смяна на масло и филтри, които са описани на техните страници в интернет.

Полезно за автомобила