Всесезонни гуми

всесезонни гуми

Можем ли да управляваме автомобила си с всесезонни гуми през зимата?

Както при множество други теми, отговорът тук е “зависи”.

Всесезонни гуми биват специално разработени, за да ни служат както през топлите, така и по време на по-студените месеци от годината. За да бъде това възможно, този тип гуми са разработени по специфичен начин – половината от техния протектор е със зимни грайфери, а другата половина – с летен профил.

Постоянното технологично развитие позволява новите всесезонни гуми да търпят непрекъснато подобрение, що се отнася до функционалността им. Но кога се препоръчва, въпреки всичко това, да заложим на добрите стари зимни гуми?

Препоръчва се употребата на всесезонни гуми през зимата да се съобразява с климата на конкретното място, където живеете. Този тип гуми са достатъчно добри, но когато зимата е “мека” т.е. без наличие на обилни снеговалежи. Или когато температурите рядко спадат под нулата, което води до заледяване на пътната настилка.

Опитните шофьори биха ви казали да си зададете следните въпроси. Живеете ли в град с по-топъл климат? Карате ли главно в градски условия и изминавате ли не особено много километри на месец? А пътищата почистват ли се редовно и добре?

Ако отговорът на тези въпроси е положителен, то всесезонните гуми вероятно биха ви свършили работа.

От друга страна обаче, ако във вашия град зимата е по-сурова, а и често карате извънградско, тогава би било по-разумно да заложите на най-сигурния вариант – зимните гуми.

Полезно за автомобила