Можем ли да управляваме автомобила си с всесезонни гуми през зимата?
Както при множество други теми, отговорът тук е “зависи”.
Всесезонните гуми са специално разработени, за да ни служат както през топлите, така и по време на по-студените месеци от годината. За да бъде това възможно, този тип гуми са разработени по специфичен начин – половината от техния протектор е със зимни грайфери, а другата половина – с летни.
Технологичното развитие позволява всесезонните гуми да търпят непрекъснато подобрение, що се отнася до функционалността им. Но кога се препоръчва, въпреки всичко това, да заложим на добрите стари зимни гуми?
Препоръчва се употребата на всесезонни гуми през зимата да се съобразява с климата на конкретното място, където живеете. Този тип гуми са достатъчно добри, но когато зимата е “мека” – без наличие на обилни снеговалежи и когато рядко температурите падат под нулата, което води до заледяване на пътната настилка.
Опитните шофьори биха ви казали и така – ако живеете в град с по-топъл климат и карате главно в градски условия, изминавайки не особено много километри на месец, а пътищата се почистват редовно и добре, всесезонните гуми вероятно биха ви свършили работа. От друга страна, ако във вашия град зимата е по-сурова, а често карате и извънградско, тогава би било по-разумно да заложите на най-сигурния вариант – зимните гуми.
Полезно за автомобила