Видове автомобилни крушки за фарове

видове автомобилни крушки

Видове автомобилни крушки – на пръв поглед незначителна, но важна информация, която начинаещите шофьори не получават от шофьорските курсове и листовките. Добре е всеки водач да знае какви видове крушки има и какви са крушките на автомобила, който самият той шофира.

Всъщност няма нищо сложно в крушките, тъй като те са три видове автомобилни крушки:

  • Халогенни крушки – това са най-разпространените крушки, работещи по технология от преди почти век. Подобно на обикновените крушки, които използваме в домовете си, халогенните крушки имат нажежаема волфрамова нишка и са пълни с халогенен газ, който спомага за повече светлина и по-дълъг живот. Светят в жълто, използват се много, намират се лесно, а смяната им е още по-лесна.
  • Ксенонови крушки – навлизат в масова употреба в началото на 21-ви век. Отличават се с по-висок интензитет, по-дълъг живот, бял цвят и по-висока цена. Най-често моделите с ксенон имат лупа във фара, която служи за по-добро разпръскване на светлината и карането без такава е незаконно в някои страни.
  • LED крушки – това е модерният заместител на ксеноновата крушка, използващ светодиоди, които са енергоспестяващи и имат още по-дълъг експлоатационен период. Въпреки че са по-скъпи, отделят и по-малко топлина, и светят в бял цвят. Поставянето им на обикновен фар с рефлектор може да бъде нарушение, поради различната разпръскваемост на светлината, която може да доведе до евентуално заслепяване на отсрещното движение.
Полезно за автомобила