Аквапланинг

аквапланинг

Когато автомобилната гума, движеща се по мокра настилка, не може да отмести водата, се получава аквапланинг. Тогава гумата губи контакт с асфалтовата настилка и се движи само по повърхността на водата. Така се създава много опасна ситуация, в която сцеплението клони към нула и управлението се влошава драстично.

Най-често аквапланинг възниква при движение с висока скорост в дъждовно време, но не е изключено да се получи и при движение с ниска скорост, но с неподходящи за условията гуми. В такива ситуации в опасност са както пътниците в автомобила, така и останалите участници в движението.

Стане ли дума за реагиране в такава ситуация, на първо място трябва да се запази самообладание и да не се изпада в паника, колкото и да е трудно.

Напълно забранени са резките движения като завиване, спиране или смяна на предавки.

Гледайте да запазите автомобила в права посока на движение и да натиснете съединителя. Така шансовете автомобилът да поеме наляво или надясно намаляват значително.

С правилните движения и силно държане на волана, когато гумите ,,захапят” асфалта, ще можете да овладеете автомобила отново.

Полезно за автомобила